Màsters

Els preus dels màsters són determinats pel Govern de la Generalitat segons l’article 117.3 de la Llei 1/2003, de 19 de febrer d’universitats de Catalunya, doncs és al Govern a qui correspon aprovar els preus públics dels ensenyaments conduents a l’obtenció dels títols universitaris oficials. Ara, per què hi ha màsters que són més cars? Perquè s’han creat en centres adscrits a la UPF a través dels quals s’ofereixen màsters privats “de marca UPF”. Aquests centres no són més que fundacions privades amb forta presència de càrrecs empresarials en els seus òrgans de direcció. Així es controla de manera privada l’oferta docent. Alhora, es xucla finançament públic, tant per partides pressupostàries com mitjançant subvencions, que repercuteix només sobre un sector de la població amb un elevat poder adquisitiu per poder pagar els preus inflats dels títols. Aquests centres són com «un regal» d’infraestructura i fons públics del conjunt de la ciutadania, uns recursos que haurien de revertir-se a la universitat pública.

Per altra banda, una institució presumptament democràtica com una universitat pública està elititzant de manera descarada l’educació quan crea aquestes formacions que filtren l’entrada d’alumnes. Es crea una clara segregació entre les  persones que podran accedir a màsters “d’elit”, amb preus elevadíssims, però que els dotarà d’un títol amb el que podran ascendir socialment i col·locar-se en llocs professionalment elevats. A l’altre extrem, els treballadors de base, no tant especialitzats, es quedaran amb el grau si hi arriben o amb un màster sense renom, no podent competir amb la formació i els títols d’elit que proporcionen aquestos centres. És una eina evident per veure la funció estratificadora de la universitat.

Aquests centres inscrits són:

 • IDEC – Universitat Pompeu Fabra
 • Barcelona School of Management
 • Barcelona GSE
 • ELISAVA – Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona
 • ESCI Negocis i Màrqueting Internacionals
 • Escola Superior de Ciències de la Salut
 • Escola Universitària del Maresme
 • IBEI – Institut Barcelona d’Estudis Internacionals.

Demandem, doncs, les següents mesures de mínims a la Universitat Pompeu Fabra contra l’actual sistema de màsters:

 1. La desaparició d’aquesta figura público-privada en tant que suposa una fugida de capital públic sense cap mena de control democràtic, i encara menys quan es privatitzen els beneficis.
 2. Vinculació directa amb aquests centres: ha de ser la Universitat Pompeu Fabra qui oferti els màsters.
 3. Transparència en tot tipus de recursos públics, no només transferències directes si no infraestructures i altres cessions, destinats a usos d’aquestes fundacions mentre es mantinguin.

2 comentarios en “Màsters

 1. Pingback: Recuperem el nostre present. Guanyem el nostre futur | Recuperem el nostre Present

 2. Pingback: Recuperem el nostre present. Guanyem el nostre futur | upf ap9

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s